Nordtyske julemarkeder
Nordtyske julemarkeder
© Johnni Balslev
Julemarkederne ligger som julegodter ned gennem hele Tyskland. Vi tager et helt aktuelt kig på de kendeste markeder i Nordtyskland mellem Putgarten og Rostock.
De hyggelige gamle hansestæder Lübeck, Wismar, Schwerin og Rostock ligger som lokkende julekugler på en snor mellem Putgarten og Rostock. De tre af dem har adgang til Østersøen, mens Schwerin ligger omgivet af søer.
Duften af jul
Duften af den kødfulde Bratwurst overdøves af dufte af kanel, glühwein, chokolade, bolcher og honninghjerter. Udvalget af slik er overvældende. Bag disken anes et venligt julesmil fra den tålmodige sælger. Skal det være et honninghjerte med "Ich liebe dich", jordbær i chokolade eller måske en boremaskine i chokolade?
Ved siden af serverer de glühwein, der smager hen ad gløgg men uden mandler og rosiner. Til gengæld kan man tilsætte rom eller mandellikøren Amaretto. Eller hvad med en glühbier? Jeg har dog ikke lige lyst til varm øl...
Længere henne byder de på kæmpemæssige pølser bygget efter tyskernes strikse krav om kød i pølsen. Ikke ben og brusk som i Danmark. Naboen har en lækker brun pattegris roterende på spiddet.
Ind mellem spise- og drikkesteder er der boder med kunsthåndværk, smykker og strikvarer. Til børnene er der karusseller og anden adspredelse.
Al dette har de fire hansestæder til fælles, men der er også forskelle. Lad os derfor tage dem enkeltvis.
Livlige Lübeck
Den hyggelige velkendte hansestad med 200.000 indbyggere ligger tættest ved den danske grænse. Det tyske ICE-tog kører lige til bymidten som en lang række busvognmænd via Rødby-Putgarten. Eller ned over grænsen til Jylland. En éndagstur med 3 1/2 times ophold i Lübeck kan fås fra 199 kr.
I Lübeck er der flere julemarkeder i og omkring rådhuspladsen. Hovedmarkedet er på selve pladsen, men lige nord for ved Mariakirken kommer det lille historiske marked og på den anden side af kirken en fin udstilling af scener fra de mest kendte eventyr.
Tip
- Nede ved floden Trave er der et nydeligt marked langs floden foran Hotel Jensen. De spidse hvide telte er pyntet med gran og en rød lanterne på toppen. Her er skøjtebane, karrusel og bageskole for børnene. Og man kan redde sig et kys under misteltenen.
-Ud for gaden Engelsgrube oppe i byen er der en masse små baggårde med charmerende bindingsværkshuse. Kig bare indenfor.
-
- Husk lige nogle flotte figurer i Lübecker-marcipan.
Schwerin - byen ved de mange søer
Det eventyrlige Mecklenburg Slot ligger smukt ved en af byens mange søer nær centrum. I den ene ende holder provinsparlamentet til, og i den anden tog vi en historisk tur i en lille del af slottets over 600 imponerende rum.
Neden for slottet kan man om sommeren tage på bådudflugt. Der er forbindelse til Berlin og Nordsøen ad sindrige kanalsystemer. Du kan endda tage din campingvogn med ombord på en lejet feriebåd. Det skulle også være muligt at sejle i kano op til Wismar ved Østersøkysten.
Fra slottet er der kun en kort gåtur op til den gamle rådhusplads med et fint og overskueligt marked. Det fortsætter gennem en port mod øst.
Tip
- Tag et kig på de gamle bindingsværkshuse i Schelfstadt nordøst for centrum, gå til venstre ned mod søen og følge bredden ind til det store pariserhjul og den overdækkede skøjtebane. Her starter juleboderne op gennem Mecklenburg Strasse.
- De moderne indkøbscentre og sporvognslinierne ligger til højre for Mecklenburg Strasse.
Lilleby med en intim charme
Markedet i centrum af Wismar er meget overskueligt, og noget billigere end dem i Lübeck og Schwerin. Der er en venlig, afstresset charme over Wismar og julemarkedet. Her betaler man heller ikke pant for de fine julekrus glühweinen serveres i.
Byen med 45.000 indbyggere var svensk fra 1648 helt frem til 1803. Det sætter sit præg på bylivet. Der er stadig tætte forbindelser til Sverige.
Tip
- Nede ved havnen ud til Østersøen er der gode fiskerestauranter og salg af fisk fra ombyggede fiskerbåde. Der er især mange lækre røgvarer.
Det største julemarked
Selv om Rostock er den største by i provinsen Mecklenburg-Vorpommern med sine over 200.000 indbyggere, er det Schwerin med sine 92.000, der er hovedstad. Men markedet i Rostock er det største af de fire, vi har kigget på.
Den store rådhusplads Neuer Markt danner starten på markedet. Her ses en kæmpemæssig udgave af den kendte Weinachtspyramide. Der er restaurant på første sal. Oprindeligt var julepyramiden en lille sag til bordet med en rotor på toppen. Den snurrede rundt ved hjælp af den opstigende varme fra stearinlys i holdere på pyramiden.
Markedet fortsætter ned i den lange indkøbsgade Kröpeliner Strasse, til dagligt kaldet "Kröpi". Her er alt , hvad et julehjerte kan begære. Farvestrålende slik og chokolade. Pølser i et utal af variationer. Helstegt pattegris. Glühwein og fadøl.
Markedet slutter nede ved byens gamle vestlige byport. Til højre mod havnen kommer et stort Tivoli med halsbrækkende forlystelser. For enden af det ligger den hyggelige knejpe og restaurant "Am Yachthafen", hvor Andrea og en af hendes døtre regerer.
Tip
- Mit favoritsted er det afslappede historiske marked langs bymuren syd for Kröpeliner Strasse. En venlig flok yngre mennesker dyrker middelalderen og de ægte håndlavede ting. Du kan prøve bueskydning eller øksekastning. Om aftenen spiller man et stykke på ca 20 minutter med den danske Dronning Margrethe den Første i hovedrollen. Bagefter går dronningen ned og passer sin lille bar med glühwein og Thors hammer, en glühwein med pressede bær. Nu hedder hun Hexe.
Bedste julemarked
Med fare for at blive lynchet har jeg fået til opgave at vælge det bedste af de fire markeder. Det er selvfølgelig svært. Alle fire byer har deres egen charme.
Wismar har et forholdsvis lille overskueligt marked med en intim atmosfære, mens Schwerin overrasker med et temlig stort julemarked i flere afdelinger.
Men klassikerne Lübeck og Rostock må slås om førstepladsen.
Markedet i Rostock er imponerende stort og ligger tæt på færgen til Gedser. Som iøvrigt er temlig besværlig at nå med offentlig transport fra København. Det nemmeste er at tage Eurolines-bussen fra Hovedbanegården i København og så stå af ved Dierkower Kreuz i udkanten af Rostock. En Taxa til centrum koster så ca 40 kr. Taxametret starter på behagelige 2,4 Euro. Prismæssigt er Rostock billigere end Lübeck.
Lübeck vinder dog fordi byen er både varieret og harmonisk. Varieret i sine forskellige markeder og harmonisk i byens arkitektur. Og så har Lübeck langt flere caféer, knejper og restauranter end Rostock.
Fra det dejlige Hotel Sonne er der en fin udsigt ned over lyshavet på rådhuspladsen i Rostock. Men pling, klokken 21 går alt i sort. Man skal jo passe sit arbejde næste morgen.
Info
Se også billedserierne